Aktualno

Moja izkušnja: oddih in Audi e-tron

26. jul 2019

Počitniška vožnja na Hrvaško, ogled naravnih znamenitosti – in vozilo na električni pogon. Da se da v vožnji uživati, je na dlani. Kaj pa doseg in polnjenje: je na voljo tudi primerna infrastruktura na poti? Martin Wienerroither, eden od dveh direktorjev Porsche Slovenija, je pot preskusil v praksi z Audijem e-tron. 

Načrtovanje enotedenskega dopusta s popolnoma električnim vozilom e-tron je zahtevalo manjše predpriprave. Kakšna je infrastruktura na poti, kako bo šlo na več kot 1.000 kilometrov dolgi poti z vozilom, dosegom in polnilnimi postajami?

Audi e-tron ima po »WLTPju« doseg 411 km. Znano je, da se doseg zmanjša z uporabo klimatske naprave, z vožnjo po avtocesti itd. Kako torej pridemo iz Ljubljane preko Samobora do Slunja, Plitvičkih jezer in Zadra, naprej v Šibenik in potem zopet nazaj v Samobor in Ljubljano?

Pripravljeni na turiste?
Vozilo sem prevzel s popolnoma napolnjeno baterijo. Polnjenje je bilo nastavljeno na 100%, tako z eno polnitvijo dobimo ca. 430 km. 115 km dolga vožnja do Samobora, ki je bil najina prva postaja, je bila torej precej enostavna naloga. Naslednji dan, potem ko je bil e-tron v Samoboru brezplačno še enkrat popolnoma napolnjen,  sva vožnjo nadaljevala po deželni cesti čez Samoborsko gorje v Karlovac in po stari državni cesti D1 v Slunj. Na deželni cesti klimatska naprava ni bila potrebna, poraba se je v povprečju znižala na 20 kWh/100km, kar je za tako težko vozilo res malo. Strasten voznik e-vozila stremi za najnižjo možno porabo, zato velja rek »gladka vožnja namesto divjanja«. »Na dopustu sva, ne na hitrostni preizkušnji,« je bil najin moto!

Ogledala sva si slapove v Slunju in prenočila. Naravna znamenitost je v prečudoviti okolici, vendar pa daleč naokrog nobene polnilne postaje. Je tudi nisva potrebovala,  zaloge je bilo še dovolj. Naslednji dan sva obiskala Plitvička jezera. Turistov kar mrgoli, na e-vozila pa še niso pripravljeni. Po treh urah ogleda je sledila popoldanska vožnja po deželni cesti do Zadra.

Zvečer sva prispela v Zadar, doseg na števcu pa je po prevoženih 275 km  kazal še 180 km. Polnilna postaja z močjo 50 kW pri nakupovalnem centru Kaufland je bila po informacijah osebja pokvarjena. Zapeljala sva se v mesto, tam se nahaja polnilna postaja Elen-HEP z 22 kW. Polnilno mesto je bilo prosto, vendar tudi tam vozila nisva mogla polniti, saj nisva imela prave kartice. Nerazumljivo, da niso bili pripravljeni na turiste. Telefonska številka za podporo strankam zvečer ni delovala, internetna stran pa nudi zelo malo informacij.

Polnjenje (tudi) brezplačno
Poiskala sva prenočišče, vozilo pa do vrha napolnila pri hotelu Falkensteiner. Na turističnem uradu sva dobila informacijo, da se je nad (ne)možnostjo polnjenja e-vozil pri HEP pritožilo že veliko turistov in da so zato sistem zdaj odprli za vse brezstične plačilne kartice. Preizkusila sva polnilnico in zadeva zdaj resnično deluje. Obenem sva spoznala še voznika električnega avta iz Švice in se z njim zapletla v pogovor o e-mobilnosti. Že dve leti več izkušenj ima, iz Züricha v Sarajevo in nazaj pa se vozi brez težav.

Pri odhodu iz Zadra sva še enkrat testirala polnilnico pri nakupovalnem centru Kaufland. Kljub informaciji, da naj tudi ob tem obisku ne bi delovala, je bilo vozilo mogoče brezplačno napolniti. Pot sva nadaljevala proti Šibeniku, približno 80 km, s postankom za kopanje pri Pakoštanah. Po kavici in polnjenju e-trona pri nakupovalnem centru Kaufland v Šibeniku (vse brezhibno deluje) sva imela pred sabo vožnjo nazaj proti Samoboru po avtocesti (350 km). Po vnosu cilja je potovalni računalnik izračunal, da je najin doseg krajši, zato sva si vzela v Brinju postanek za polnjenje. Polnjenje na polnilni postaji z močjo 50 kW je zahtevalo eno uro premora na poti: ravno dovolj, da  sva si ogledala nogometno tekmo. Najina končna destinacija, Ljubljana, je bila potem dosegljiva brez težav.

Užitek v vožnji
Tudi na poti proti Jadranu je infrastruktura na voljo, čeprav je potrebno še nekaj izkušenj, zato da bo polnjenje povsod brezhibno. Z malo potrpljenja, in tega e-vozniki imamo, tudi vožnja na dopust ne predstavlja ovire. Sicer pa je Audi e-tron test prestal z odliko, saj je bila vožnja v popoln užitek. Izkušnja na daljši razdalji je posebna in nepogrešljiva. E-tron nima emisij, je tih in lahko rekuperira. Tega pa ne zmore nobeno vozilo z motorjem z notranjim zgorevanjem!

6 blagovnih znamk pod isto streho